Thursday, June 02, 2005

Fjärde Jas-kraschen

Säga vad man vill om Jas-planen, de har bra katapultstolar iaf. Piloterna klarar sig alltid så gott som oskadda om än lite kortare än förut. "Piloten krympte fyra centimeter" var Aftonbladets rubrik om haveriet. Nog för att alla gillar långa, ståtliga karlar men när det gäller stridsflygplan som dimper ner tycker jag inte största bekymret är piloternas längd.

Piloterna klarar sig alltid, jag tror att konstruktörerna skapat ett nytt säkerhetsflygplan i stil med Volvo. Men varför skjuter man ut sig ur ett flygplan som faller mot en folkmassa rakt i centrala Stockholm? Jag syftar förståss på kraschen 1993 då ett Jas-plan slog ner vid Långholmen under firandet av flygets dag. Är det inte ens plikt som medmänniska att försöka räta upp planet in i det sista, inte bara ta lättaste vägen ut och skita i dem därnere? Lite mandom, mod och morske män även bland stridspiloter, tack.

Regeringen har lagt över 100 miljarder på ett svenskt stridsflygplan, det är ett av Sveriges största industrisatsningar. Men hittills är det bara tre andra länder som köpt eller hyrt planen. Visst är det märkligt ;-)

Detta är fjärde kraschen och de har ännu inte använts i riktiga luftstrider. Jag antar att det är något slags rekord, det med.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Inga luftstrider för Jas!?!? Det är väl jättebra :-) "Jas; Det fredliga stridsplanet!"

/Skywatcher

9:10 AM  

Post a Comment

<< Home